Themareizen

Alternatieve klassieke toer door de Peloponnesos

De vier Panhelleense spelenlocaties

Een bedevaart door het antieke Attica

De Mykeense erflating

Byzanthium versus de Franken

Messini aan de poort van Mani

Op zoek naar mythologische plaatsen in de Peloponnesos
REISLEIDER-GIDS

Alternatieve klassieke toer door de Peloponnesos

 

Vanuit Porto Heli worden enkele minder bekende archeologische plaatsen bezocht, die daarom niet minder mooi en interessant zijn. Tijdens een voorafgaande vergadering worden de verschillende mogelijke sites voorgesteld en de meerderheid van deelnemers beslist welke worden bezocht.

De vier Panhelleense spelenlocaties

Deze spelen genoten in de toenmalige wereld een al even beroemde reputatie als de Olympische Spelen nu en de huidge zijn er ook op geïnspireerd. Ze werden op vier verschillende locaties in Griekenland gehouden. De hoofdprijs was de onsterfelijke roem winnaar te zijn geweest. Waaruit bestonden die spelen juist en wat zijn hun raakpunten met de huidige Olympische Spelen? Van waar de “vier” locaties?

 

Een bedevaart door het antieke Attica

Attica is de streek bij uitstek waar in de Oudheid Griekse heiligdommen en bedevaartsoorden waren gevestigd. Van heinde en ver kwamen pelgrims af op de feestdagen. Wie kent het geheim van de berendans in Vravona? Zijn er gelijkenissen met onze bedevaarten en bedevaartsoorden? Wij vinden de antwoorden in Elefsina, Brauron, Oropos, Ramnous en Perachora.

Byzanthium versus de Franken

De middeleeuwen waren voor de Grieken een zeer turbulente periode met, vooral voor de Peloponnesos, afwisselende overheersers. Het Oostromeinse Rijk hield het langst stand en drukte zijn stempel op leven en cultuur maar de Franken lieten op hun beurt enkele pareltjes van architectuur na. Hoe komt het dat de Byzanthijnse afbeeldingen binnen een strikt canvas zijn gemaakt? We belichten de Byzanthijnse schilderkunst, bezoeken enkele beroemde locaties en kerken in Corinthe, Monemvasia en ook het Mekka van de Byzanthijnse kunst, de verlaten stad Mystras.

Messini aan de poort van Mani

De grootstad van de Epaminondas, Messini, zou 300 jaar bestaan en dan voor goed van de kaart verdwijnen. Het was een belangrijke stad, fel begeerd, bevochten door de Spartanen en gelegen aan de poort van Mani. Daar wonen volgens de overleveringen de nakomelingen van die harde Spartanen. Is dit zo en waar zijn dan de indicaties voor die stelling?

Vraag als vereniging een eigen thema aan

of bestemming (vb een Grieks eiland). Het

wordt voor u uitgewerkt.

De Mykeense erflating

In de Peloponnesos kwam een hoge beschaving tot bloei, eeuwen voordat Griekenland zijn gouden eeuw zou beleven.Homeros bezingt deze wereld in zijn “Ilias”. Lange tijd dacht men dat de wereld van Homeros een verzinsel was...totdat men de resten blootlegde van Mykene... Sindsdien gaf die uitzonderlijke beschaving  zich meer en meer bloot dank zij de gerichte opgravingen in de Peloponnesos. Wij bezoeken Mykene, Tyrinthe, Midea, de graven van Dendra en het archeologisch museum van Nauplion op zoek naar de Griekse helden. Alles doorspekt met mythologische verhalen...

Op zoek naar mythologische plaatsen in de Peloponnesos

Waar trok Theseus het geklemde zwaard uit een rots? Op welke locatie voerde Heracles zijn eerste van de twaalf werken uit? Op welke plaats kwam Persephone uit de onderwereld om enkele maanden per jaar bij haar moeder Demeter door te brengen? Wat zit er achter de Cyclopenmythe? Hebben de mythologische Griekse helden echt bestaan of zijn ze ontsproten in het brein van een paar fantasten? We zoeken naar indicaties.
Reizen Themareizen Verblijf Afreisdata Reisprogramma Contact + Reservatie Over Themareizen